Tüm yurtdışı gönderilerinde bir ihracatçı bir de ithalatçı olmak zorundadır. İhracatçı Türkiye’deki gönderen kişi ya da şirkettir. İthalatçı ise varış ülkesinde ürünleri teslim alacak kişi ya da şirkettir. Ancak ithalat işlemleri mutlaka alıcı tarafından tamamlanmak zorunda değildir. Varış ülkesinde alıcı kişi ya da şirket ithalat işlemlerini yapmaktan imtina edebilir ya da ithalat işlemlerini yapacak başka bir kişi/şahıs kurgulanmış olabilir.
Mesela tüm Amazon FBA gönderilerinde alıcı adresi Amazon depo adresidir. Ancak Amazon kuralları gereği Amazon hiçbir surette ithalatçı olarak davranmamaktadır. Bu husus Amazon şartnameleri altında “Satıcıların hiçbir koşul altında yurtdışı gönderilerinde Amazon ya da ilgili şirketlerini ithalatçı olarak deklere etmemeleri gerekir” şeklinde açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen birçok Amazon satıcısının gönderilerini yaparken ayrı bir ithalatçı şirket bilgisini bildirmediği bilinmektedir. Bu durumda gönderinin ithalatçısı Amazon olmaktadır. Bu durum varış ülkesine bağlı olarak gümrük işlemlerinde sıkıntı yaratabilmektedir. Örneğin, ABD gümrük mevzuatı gereği her bir alıcı günde sadece 800 ABD Doları değerinde -gümrük vergisinden muaf- ithalat yapabilir. Birden fazla Amazon satıcısının ayrı bir ithalatçı şirket kullanmadan Amazon’u aynı anda alıcı (dolayısıyla ithalatçı) olarak seçmesi durumunda Amazon’un 800 ABD Doları değerinde -gümrük vergisinden muaf- ithalat yapma hakkı kısa bir sürede dolmaktadır. Bu da gümrük işlemlerinde gecikme, gümrük vergisi doğması gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına Amazon FBA satıcılarının satış yaptıkları ülkede şirket kurması ve bu ülkeye yaptıkları gönderilerde alıcı bilgisi kısmına Amazon’un, ithalatçı bilgisi kısmına ise kendi kurdukları şirketin bilgilerini girmeleri tavsiye edilmektedir.
Tüm yurtdışı gönderilerinde bir ihracatçı bir de ithalatçı olmak zorundadır. İhracatçı Türkiye’deki gönderen kişi ya da şirkettir. İthalatçı ise varış ülkesinde ürünleri teslim alacak kişi ya da şirkettir. Ancak ithalat işlemleri mutlaka alıcı tarafından tamamlanmak zorunda değildir. Varış ülkesinde alıcı kişi ya da şirket ithalat işlemlerini yapmaktan imtina edebilir ya da ithalat işlemlerini yapacak başka bir kişi/şahıs kurgulanmış olabilir.
Mesela tüm Amazon FBA gönderilerinde alıcı Amazon depolarıdır. Ancak Amazon kuralları gereği Amazon hiçbir surette ithalatçı olarak davranmamaktadır. Bu husus Amazon şartnameleri altında “Satıcıların hiçbir koşul altında yurtdışı gönderilerinde Amazon ya da ilgili şirketlerini ithalatçı olarak deklere etmemeleri gerekir” şeklinde açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen birçok Amazon satıcısının gönderilerini yaparken ayrı bir ithalatçı şirket bilgisini bildirmediği bilinmektedir. Bu durumda gönderinin ithalatçısı Amazon olmaktadır. Bu durum varış ülkesine bağlı olarak gümrük işlemlerinde sıkıntı yaratabilmektedir. Örneğin, ABD gümrük mevzuatı gereği her bir alıcı günde sadece 800 ABD Doları değerinde -gümrük vergisinden muaf- ithalat yapabilir. Birden fazla Amazon satıcısının ayrı bir ithalatçı şirket kullanmadan Amazon’u aynı anda alıcı (dolayısıyla ithalatçı) olarak seçmesi durumunda Amazon’un 800 ABD Doları değerinde -gümrük vergisinden muaf- ithalat yapma hakkı kısa bir sürede dolmaktadır. Bu da gümrük işlemlerinde gecikme, gümrük vergisi doğması gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına Amazon FBA satıcılarının satış yaptıkları ülkede şirket kurması ve bu ülkeye yaptıkları gönderilerde alıcı bilgisi kısmına Amazon’un, ithalatçı bilgisi kısmına ise kendi kurdukları şirketin bilgilerini girmeleri tavsiye edilmektedir.
IOSS numarası kullanımı kesinlikle zorunIu değildir. IOSS numarası Avrupa Birliği ülkelerine yapılan gönderinin KDV’den muaf şekilde teslim edilmesine yarar. Bunun için göndericinin bir IOSS numarası olması gerekir. Ayrıca gönderimin 150 Euro altında olması ve B2C (tüketici işlemleri) satışından kaynaklanması gerekir. Gönderiye ilişkin doğan KDV’ler IOSS numarası sahibi şirket tarafından ayrı bir beyanname ile her ay toplu olarak ödenmektedir.
IOSS numaranız yoksa Avrupa Birliği’ne yapacağınız neredeyse tüm gönderiler KDV’ye tabi olacaktır. Doğan KDV ve gümrük işlemleri Gönder Yönet ve çözüm ortakları tarafından yapılarak -herhangi bir ek hizmet ücreti alınmadan- tarafınıza faturalanacaktır.
Avrupa Birliği’ne yapılan gönderilerde ithalat işlemlerinin tamamlanması için EORI numarasının bildirilmesi gerekebilmektedir.
Gönder Yönet Portal gönderici, alıcı, ithalatçı gibi taraf bilgilerini sizin için saklar ve gönderilerinizde tekrar seçmenize olanak sağlar. Bu sayede her seferinde adres, telefon, e-posta gibi bilgileri baştan doldurmanıza gerek kalmaz.
Bunun için taraf bilgilerini Yeni Gönderi adımlarını takip ederken sık kullanılanlara ekleyebilirsiniz. Alternatif olarak Gönder Yönet Portal’da Ayarlar kısmına gelerek Taraf Bilgileri altında yeni gönderici, alıcı ya da ithalatçı tanımlayabilir ve sık kullanılanlara ekleyebilirsiniz.
Paket bilgilerini yanlış doldurmanız durumunda sistem tarafından fiyat da yanlış hesaplanacaktır. Tüm gönderilerin Gönder Yönet deposunda kilo ve desi ölçümleri yapılmakta ve faturalandırma da Gönder Yönet kayıtları üzerinden gerçekleştirilmektedir. Bu durumda faturalanacak tutar yanlış girilen paket bilgileri sonucunda verilen yanlış tutardan daha farklı olabilir.
Herhangi bir sürprizle karşılaşmamanız adına paket bilgilerini gerçeğe uygun doldurmanız tavsiye edilmektedir.
Evet, farklı paket ölçülerine sahip birden fazla kolinizi aynı adrese aynı gönderi altında gönderebilirsiniz. Tek yapmanız gereken paket bilgileri altında yer alan + tuşuna tıklayarak gönderinize yeni paketler eklemeniz ve her bir paket/kolinin bilgilerini ayrı ayrı girmeniz.
Gönderiye ilişkin sigorta yaptırıp yaptırmamak noktasında verilebilecek herhangi bir tavsiye varış ülkesine ve mal değerine göre değişkenlik gösterecektir.
Gönderinizin kaybolması durumunda ödediğiniz navlun bedeli tamamen iade edilmektedir. Navlun bedelinin iadesi için sigorta yapılıp yapılmadığına bakılmaz.
Gönderinize ilişkin olarak sigorta yaptırmamanız durumunda kayıp gönderilerde taşıyıcı sorumluluğu 100 ABD dolarından ya da İngilizce faturanızda beyan ettiğiniz gönderi değerinden daha düşük olan değer üzerinden hesaplanacaktır.
Örneğin, İngiltere’ye 200 ABD doları değerinde bir saat gönderdiniz ve navlun ücreti olarak da 30 ABD doları ödediniz. Gönderinizin kaybolması durumunda 30 ABD doları değerindeki navlun ücreti iade edilecektir. Kaybolan gönderilerinizde navlun ücreti iadesi için sigorta yaptırmanıza gerek yoktur. Eğer sigorta yaptırmadıysanız ve İngilizce faturanızda gönderinin gerçek değerini beyan ettiyseniz (200 ABD doları), mala ilişkin sorumluluğun 100 ABD doları ile sınırlı olması sebebiyle 30 ABD doları değerindeki navlun ücreti iadesine ek olarak 100 ABD doları iade alabilirsiniz. Eğer sigorta yaptırdıysanız (200 ABD doları için) 30 ABD doları değerindeki navlun ücreti iadesine ek olarak 200 ABD doları iade alabilirsiniz. Eğer sigortayı mal değerinden daha yüksek bir değer için yaptırdıysanız (mesela 300 ABD doları için) sigorta ödemesi İngilizce faturadaki mal değerini geçemeyeceğinden 30 ABD doları değerindeki navlun ücreti iadesine ek olarak sadece 200 ABD doları iade alabilirsiniz.
Sigorta yapılması durumunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta sigorta için beyan edilen değerin İngilizce faturaya aynen yazılması gerektiğidir. İngilizce faturaya yazılacak değer de varış ülkesi gümrüğünde vergi yükü doğurabilecektir. Örneğin, Avrupa Birliği ülkelerine yapılacak gönderilerde 150 Euro gümrük vergisi muafiyeti bulunmaktadır, ayrıca tüm gönderilere herhangi bir muafiyet olmaksızın varış ülkesinin KDV oranı kadar KDV uygulanmaktadır. Bu sebeple Avrupa Birliği ülkelerine yapılan gönderilerde gönderinin 150 Euro’yu aşması ve sigorta yapılması durumunda gönderi sigorta ile teminat altına alınabilir ancak buna karşılık doğacak vergilere de dikkat edilmesi gerekir.
Türkiye’den ihraç edilen ürünler için Türkiye herhangi bir vergi almamaktadır. Ancak varış ülkesinde bu ürünler ithal edildiğinden vergi doğabilmektedir. Bu vergiler başlıca KDV, gümrük vergisi ve ÖTV olarak Türkçe’ye çevrilebilir. Varış ülkesinde doğabilecek bu vergileri Gönder Yönet ve çözüm ortakları sizin ya da alıcınız adına ödeyebilir. Ancak öncesinde doğan vergilerin siz ya da alıcınız tarafından Gönder Yönet’e ödenmesi gerekir. Aksi takdirde gönderinin teslimatı sağlanmayacaktır. Eğer “Vergileri alıcı ödesin” seçeneğini seçerseniz, Gönder Yönet vergileri ödemesi için alıcınız ile irtibata geçecektir. Eğer “Vergileri gönderici ödesin” seçeneğini seçerseniz Gönder Yönet vergilerin ödemesi için sizlerle irtibata geçecektir.
Vergilerin ödenmemesi durumunda gönderiniz tamamen Gönder Yönet ve/veya çözüm ortaklarının inisiyatifinde olarak Türkiye’ye iade edilebilir ya da varış ülkesi gümrüğünde imha edilebilir. Bu durumda doğacak tüm giderler alıcıya fatura edilmektedir.
Eğer alıcınızın vergileri ödemeyeceğini ancak gönderinin zaman kaybedilmeden teslim edilmesi gerektiğini düşünüyorsanız “Vergileri gönderici ödesin” seçeneğini seçmenizi tavsiye ederiz. Eğer vergileri alıcının ödemesi bir sorun teşkil etmiyorsa “Vergileri alıcı ödesin” seçeneğini seçebilirsiniz.
Vergilerin ödenmemesi durumunda gönderiniz tamamen Gönder Yönet ve/veya çözüm ortaklarının inisiyatifinde olarak Türkiye’ye iade edilebilir ya da varış ülkesi gümrüğünde imha edilebilir. Bu durumda doğacak tüm giderler alıcıya fatura edilmektedir.
Bu kısmı İngilizce doldurmanız gerekmektedir.
Hayır, Gönder Yönet olarak gönderilerinize hediye notu koymuyoruz. Ancak siz kendi gönderinize iliştirdiğiniz hediye notunda yazanları Gönder Yönet Portal’a işleyebilirsiniz. Bu kısma yazılan bilgiler Tüm Gönderiler sekmesinde yer alacaktır. İleride hediye mesajlarına ilişkin bir aratma yaptığınızda ilgili gönderi size filtrelenecektir.
Tüm yurtdışı gönderilerinde 2 gümrük aşaması bulunmaktadır. Birincisi Türkiye’den malın ihraç edilerek Türk gümrüklerinden çıkışının sağlanmasıdır. İkinci olarak mal yabancı ülke gümrüklerinde ithal edilerek alıcılarına teslim edilir.
Gönderi türlerinden “Numune” seçilmesi durumunda, Türk gümrüklerinde yapılacak ihracat işlemlerinde gümrüğe herhangi bir T.C. maliye onaylı fatura sunulmadan ihracat işlemi tamamlanabilir. Varış ülke gümrüğünde ithalat işlemlerinin tamamlanması adına gönderinin numune olup olmadığı çoğu zaman bir farklılık yaratmaz. Varış ülke gümrüğü İngilizce faturada beyan edilen mal değerine bağlı olarak KDV (VAT), Gümrük Vergisi (Customs Duty), ÖTV (Excise Tax) gibi vergileri tahsil eder. Bir başka deyişle varış ülkesinin numune gönderilerine ilişkin farklı bir düzenlemesi olmadığı sürece (ki çoğu ülke için yoktur) bu gönderiler de diğerleri gibi vergiye tabi tutulur.
Gönderi türlerinden “ETGB” seçilmesi durumunda, Türk gümrüklerinde yapılacak ihracat işlemlerinde gümrüğe mutlaka bir T.C. maliye onaylı fatura ve ETGB formu sunulması gerekir. Aksi takdirde ihracat işlemi tamamlanamaz. Varış ülke gümrüğünde ithalat işlemlerinin tamamlanması adına gönderinin Türkiye’den ETGB kapsamında çıkıp çıkmadığı hiçbir önem arz etmez. Bir diğer değişle gönderinin ETGB olup olmadığı Türk otoritelerini ilgilendirir. Ancak ETGB gönderilerde İngilizce faturada gönderinin “Satış (Sale)” amacıyla yapıldığı deklare edilmek zorundadır. ETGB gönderilerinizde İngilizce faturanızı Gönder Yönet Portal üzerinden oluşturmanız durumunda bu veri otomatik olarak İngilizce faturaya işlenecektir. Eğer ETGB gönderilerinizde İngilizce faturanızı kendiniz oluşturuyorsanız, Gönderi Sebebi (“Reason for Sending”) kısmını mutlaka “Sale” (Satış) olarak doldurmanız gerekir.
Gönderi türlerinden “İhracat” seçilmesi durumunda, Türk gümrüklerinde yapılacak ihracat işlemlerinde gümrüğe mutlaka T.C. maliye onaylı fatura ve gümrük çıkış beyannamesi sunulması gerekir. Gümrük çıkış beyannamesini anlaşmalı gümrük müşavirinizin oluşturarak Gönder Yönet’e iletmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ihracat işlemi tamamlanamaz. Varış ülke gümrüğünde ithalat işlemlerinin tamamlanması adına gönderinin Türkiye’den İhracat kapsamında çıkıp çıkmadığı hiçbir önem arz etmez. Bir diğer değişle gönderinin “İhracat” olup olmadığı Türk otoritelerini ilgilendirir. Ancak ihracat tipi gönderilerde İngilizce faturada gönderinin “Satış (Sale)” amacıyla yapıldığı deklare edilmek zorundadır. Bu gönderilerinizde İngilizce faturanızı oluşturuyorken Gönderi Sebebi (“Reason for Sending”) kısmını mutlaka “Sale” (Satış) olarak doldurmanız gerekir.
Evet, bu kısmı doldurmanız durumunda Tüm Gönderiler sekmesi altında filtrelerden ilgili referans numarasının aratılması gönderinizi filtreleyecektir. Ayrıca referans numarası kendi iç işleyişinizde sizlere kolaylık sağlayabilir.
Evet, bu kısmı doldurmanız durumunda Tüm Gönderiler sekmesi altında filtrelerden ilgili notun aratılması gönderinizi filtreleyecektir. Ayrıca bu not kendi iç işleyişinizde sizlere kolaylık sağlayabilir.
Hayır, İngilizce faturanızı Gönder Yönet Portal üzerinden oluşturmak zorunda değilsiniz. Kendi İngilizce faturanızı da yaratabilir ve gönderiniz ile birlikte depomuza iletebilirsiniz. Ancak İngilizce faturalarınızı sistem üzerinde oluşturmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Sebeplerini aşağıdaki tablomuzdan inceleyebilirsiniz:
İngilizce faturalarınızı | |
---|---|
Kendiniz oluşturursanız: | Gönder Yönet Portal üzerinden oluşturursanız |
İngilizce faturanızın 3 kopya çıktısını alarak gönderinize iliştirmek zorunda kalırsınız. Eksik, hatalı, kayıp fatura durumlarında zaman kaybı yaşarsınız. | Fatura sistem üzerinde .pdf olarak oluşur ve sunucularımızda saklanır. Bu sayede zamandan kazanır ve olası hataların önüne geçersiniz. Ayrıca faturanıza her zaman sistem üzerinden erişebilir, kendi kayıtlarınız için bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Gönderiniz depomuza vardığında sizin adınıza faturanızın çıktısını sistemden alarak gönderinize iliştiririz. |
İngilizce faturanızda yer alması gereken birçok bilgiyi (alıcı, gönderici, ithalatçı, paket bilgileri, gönderi açıklaması ve bedeli gibi) tek tek el ile girmek zorunda kalırsınız. | İngilizce faturanızda yer alması gereken birçok bilgi (alıcı, gönderici, ithalatçı, paket bilgileri, gönderi açıklaması ve bedeli gibi) sistemden otomatik olarak getirilir ve bu bilgileri tekrar doldurmak zorunda kalmazsınız. |
İngilizce faturanız fiziki olarak varış ülke gümrük otoritelerine sunulur. Gümrükleme işlemleri daha yavaş sonuçlanır. | Elektronik Ticari Evrakın desteklendiği ülkelerde (İngiltere, ABD, Avrupa Birliliği üye ülkeleri gibi) İngilizce fatura bilgileriniz elektronik olarak bu ülkelere iletilir ve daha gönderiniz varmadan gümrük işlemlerine başlanır. Daha hızlı gümrükleme sayesinde gönderileriniz varış noktalarına çok daha hızlı varır. |
İngilizce faturanıza her seferinde kaşe, imza yapmanız gerekir. | Kaşe ve imza bilgileriniz sistemden otomatik olarak getirilir ve İngilizce faturanıza derç edilir. |
Gönderinizde yer alan envanterinizi satır satır faturanıza işlemek zorunda kalırsınız. | Sık kullanılan envanter bilgisini sisteme bir kez kaydederek her seferinde gönderilerinize ekleyebilirsiniz. Gönderilerinize eklediğiniz envanter bilgileri (adet, boyut, fiyat, açıklama gibi) İngilizce faturanıza otomatik olarak yansıtılır. |
Hayır, ETGB formunuzu Gönder Yönet Portal üzerinden oluşturmak zorunda değilsiniz. Gönder Yönet taslak ETGB formunu buradan indirebilir ve doldurarak gönderiniz ile birlikte depomuza iletebilirsiniz. Ancak ETGB formunuzu sistem üzerinde oluşturmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Sebeplerini aşağıdaki tablomuzdan inceleyebilirsiniz:
ETGB formunuzu | |
---|---|
Kendiniz oluşturursanız: | Gönder Yönet Portal üzerinden oluşturursanız |
ETGB formunun çıktısını alarak (1 kopya yeterlidir) gönderinize iliştirmek zorunda kalırsınız. Eksik, hatalı, kayıp ETGB formu durumlarında zaman kaybı yaşarsınız. | ETGB formu sistem üzerinde .pdf olarak oluşur ve sunucularımızda saklanır. Bu sayede zamandan kazanır ve olası hataların önüne geçersiniz. Ayrıca formlarınıza her zaman sistem üzerinden erişebilir, kendi kayıtlarınız için bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Gönderiniz depomuza vardığında sizin adınıza ETGB formunuzun çıktısını sistemden alarak gönderinize iliştiririz. |
ETGB formunuzda yer alması gereken birçok bilgiyi (gönderici, alıcı, ithalatçı şirket, banka bilgileri, mal tanımı gibi) tek tek el ile girmek zorunda kalırsınız. | ETGB formunuzda yer alması gereken bilgiler (gönderici, alıcı, ithalatçı şirket, banka bilgileri, mal tanımı gibi) sistemden otomatik olarak getirilir ve bu bilgileri tekrar doldurmak zorunda kalmazsınız. |
ETGB formunuzu her seferinde kaşe, imza yapmanız gerekir. | Kaşe ve imza bilgileriniz sistemden otomatik olarak getirilir ve formunuza derç edilir. |
Gönder Yönet Portal üzerinden gönderi oluşturmak -gönderinizi bize göndermediğiniz sürece- sizi herhangi bir borç altına sokmaz. Hatalı yarattığınız gönderilerinizi iptal edebilir, doğru bilgiler ile yeni bir gönderi oluşturabilirsiniz.
Gönderinize ek evrak ekleyecekseniz bu ek evrakı gönderinizi oluştururken deklere etmeniz ve gönderiniz ile birlikte depomuza göndermeniz gerekir. Eğer bu belgeleri deklere etmeden gönderiniz ile birlikte depomuza gönderirseniz, takım arkadaşlarımız gönderinizde bu belgelerin gerçekten olup olmadığını kontrol etmeden çıkışını sağlar. Bir başka değişle, gönderinize eklediğiniz ek evrakı bize bildirdiğiniz sürece bu evrak gelmeden gönderinizin çıkışını yapmıyor ve olası hatalardan sizi koruyoruz. Gönderinizi bize deklere ettiğiniz evraklar olmadan yollamanız durumunda ancak onayınız alındıktan sonra gönderinizin çıkışı yapılabilmektedir.
Gönderinize ilişkin ek hizmetler satın almanız durumunda (sigorta gibi) size sunulan ücret, fiyat hesaplama sayfasında önerilen ücretten daha farklı olabilir. Yine de bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bizlere info@gonderyonet.com adresinden ulaşabilirsiniz.
Gönderileriniz ücretlendirilebilir ağırlık üzerinden faturalandırılır. Ücretlendirilebilir ağırlığa karar verebilmek için 2 farklı veri (desi ve kilogram) göz önüne alınır:
Öncelikle gönderinizin yer aldığı paketin en, boy, yükseklik değerlerinin santimetre cinsinden çarpımının 5000’e bölünmesi ile gönderinizin desisi bulunur. Bulunan desi değeri kesirli ise 0-10 desi aralığında bir sonraki 0.5’lik dilime; 10 desi üzerinde ise bir sonraki tam sayıya yuvarlanır. Örneğin, paketinizin desisi 5.1 ise bu değer 5.5’e yuvarlanır; paket 10.1 desi ise bu değer 11 desiye yuvarlanır.
İkinci olarak paketinizin kilogram cinsinden kütle değeri bulunur. Bulunan değer kesirli ise 0-10 kg. arasında bir sonraki 0.5 kg’lik dilime yuvarlanır. 10 kg. ve üzeri paketlerin kg. değeri bir sonraki kg. değerine yuvarlanır. Örneğin, paketinizin ağırlığı 5.1 kg. ise kg. değeri 5.5 kg.’ye yuvarlanır; paket 10.1 kg. ise kg. değeri 11 kg.’ye yuvarlanır.
Gönderinizde yer alan tüm koli ya da koliler için yukarıdaki hesaplamalar yapılır. Eğer ağırlık desiden büyük ise ağırlık verisi, değilse desi verisi ilgili kolinin ücretlendirilebilir ağırlığı olarak sisteme kaydedilir. Gönderiniz birden fazla koliden oluşuyorsa tüm kolilerin ücretlendirilebilir ağırlığı toplanarak gönderinin ücretlendirilebilir ağırlığı bulunur. Bu ağırlığa karşılık gelen liste fiyatı üzerinden faturalandırma yapılır.
Yukarıdaki hesaplama yöntemleri girdi verileri yukarıya yuvarlayarak müşteriler aleyhinde sonuçlar doğurabilmektedir. Bu hesaplama yöntemleri Gönder Yönet tarafından keşfedilmemiştir. Aynı ücretlendirme politikası ana taşıyıcı firmalar tarafından hiçbir değişiklik yapılmadan Gönder Yönet’e de uygulanmaktadır.
Gönder Yönet, paket ölçüm farklılıkları sebebiyle müşterileri nezdinde oluşabilecek fazla faturalandırmaları en aza indirmek için çaba göstermektedir. Bu kapsamda yaşanabilecek yanlış anlaşılmaların önüne geçmek adına Gönder Yönet sizlerin beyanı ile Gönder Yönet paket ölçümleri arasında fark oluşması durumunda onayınızı aramaktadır. Ayrıca Gönder Yönet ölçümü ile ana taşıyıcı ölçümü arasında Gönder Yönet müşterileri lehine bir fark oluşması durumunda ilgili farka denk gelen bedel müşterilerimize iade edilmektedir.
Örnek:
Gönderi: 2 paketten oluşuyor.
Müşteri beyanı: Her iki paket de 40x60x40 ve ağırlıkları 15 kg
Sistem tarafından verilen fiyat: 40x60x40/5000= 19.2 desi ve 15 kg. olan paketin ücretlendirilebilir ağırlığı 20 kg/desi’dir. 2 koli için 40 kg/desidir.
Gönder Yönet Ölçümü: Koli boyutları müşteri tarafından 1 cm yanılma ile verilmiştir. Doğru değer 41x41x61’dir. Dolayısıyla desi 41x41x61/5000= 20.5’dir. 20.5 desi bir sonraki tam sayıya yuvarlanır (10 desi üzeri olduğundan). Dolayısıyla her bir kolinin ücretlendirilebilir ağırlığı 21 kg/desi’dir. Her iki koli toplamda 42 kg/desi üzerinden ücretlendirilir.
Sonuç-1: Gönderi, müşteri beyanından 2 kg/desi daha yukarıda taşınır. Faturalama 42 kg/desi üzerinden yapılır.
Sonuç-2: Ana taşıyıcı paket okuması sonucunda gönderinin aslında 42 kg/desiden daha düşük olduğu anlaşılırsa Gönder Yönet aradaki farkı müşterisine iade eder. Ana taşıyıcı paket okumaları sonucu gönderinin teslim edilmesinden itibaren 1 ay sonra Gönder Yönete iletilmektedir. Gönder Yönet, ana taşıyıcılara karşı üstlendiği gizlilik taahhüdü gereğince bu verileri müşterileri ile paylaşamamaktadır.
Evet, ücreti onaylamadığınız ve henüz taslak aşamasında olan tüm gönderilerinizdeki bilgileri düzeltebilirsiniz. Gönderiyi tamamlamanız sonrasında “Bekleme” durumuna düşen gönderilerinizdeki verileri düzeltemezsiniz. Bu durumda gönderiyi iptal ederek yeni bir gönderi oluşturmanız gerekir.
Evet, gönderi oluştururken tarayıcınızı kapatırsanız ilerlediğiniz adıma kadar girdiğiniz bilgiler taslak gönderi kaydı olarak sistemde tutulur. Taslak gönderilerinize Gönderiler sekmesinden ulaşabilirsiniz. Taslak gönderiler tamamlanmadığı takdirde 7 gün içerisinde sistemden silinirler.
Teslim edilen gönderileriniz “İhrac Edilen Gönderiler” sekmesinde tutulur. Eğer bir gönderinizin eksik olduğunu düşünüyorsanız bizimle iletişime geçiniz.
Bu durumda depo ekibimiz gönderiyi teslim eden kurye ya da kargo çalışanı ile bir tutanak tutar ve gönderinize dair tazminat sürecinin başlatılmasını sağlar.
Gönder Yönet’in Türkiye parkurunda gerçekleşebilecek hasar/kayıp durumlarında müşterilerine karşı sorumluluğunun kurye/kargo iş ortaklarının Gönder Yönet’e karşı olan sorumluluğu ile sınırlı olduğunu belirtmek isteriz.
Bu durumda Gönder Yönet destek ekibi ile iletişime geçiniz.
Gönder Yönet’in Türkiye parkurunda gerçekleşebilecek hasar/kayıp durumlarında müşterilerine karşı sorumluluğunun kurye/kargo iş ortaklarının Gönder Yönet’e karşı olan sorumluluğu ile sınırlı olduğunu belirtmek isteriz.
Gönderiniz Gönder Yönet deposuna geldiğinde takım arkadaşlarımız sırası ile aşağıdaki işlemleri gerçekleştirir:
Check-in
Gönderinizin check-in işlemleri yapılır. Bu işlem sonrasında bir e-posta bildirimi alırsınız. Aynı zamanda gönderinizin depomuza vardığını Gönder Yönet Portal üzerinden gerçek zamanlı olarak takip edebilirsiniz.
Güvenlik Kontrolleri
Check-in işlemleri sonrasında gönderiye ilişkin güvenlik kontrolleri yapılır. Bu kapsamda paket üzerinde hasar, akma, sızma, kırık ve koku kontrolleri yapılır. Gönder Yönet paketinizi yasaklı maddelerin anlaşılması adına X-Ray’den geçirebilir.
Ücretlendirilebilir Ağırlık (Desi/Kg.) Ölçümü
Check-in ve güvenlik kontrolleri sonrasında gönderinizin ücretlendirilebilir ağırlığı bulunur. Gönder Yönet bu amaçla gönderinizi lazer ölçüm cihazına sokabilir. Ölçü verileri otomatik olarak Göner Yönet Portala yüklenir. Gönderici paket ölçü beyanı ile Gönder Yönet ölçümü arasında önemli bir fark olması durumunda Gönder Yönet destek ekibi onay almak için sizlerle iletişime geçebilir.
Belge Kontrolleri
Gönderinize ait İngilizce Fatura ve varsa ETGB formu Gönder Yönet Portal üzerinden çekilerek çıktı alınır ve gönderinize iliştirilir. Eğer bu belgelerin biri ya da tamamını siz oluşturmuşsanız gönderiniz ile gelip gelmediği kontrol edilir. ETGB gönderilerinde Türkçe e-arşiv ya da matbaa faturası gönderinize iliştirilir.
Bunların dışında başka bir evrakın gönderinize eklendiğini gönderinizi oluştururken beyan ettiyseniz (MSDS belgesi gibi) bu belgelerin varlığı da ayrıca teyit edilir. Aksi takdirde gönderinin çıkışı onay alınmadan yapılmaz.
Bakiye Kontrolleri
Gönderinize isabet eden gönderi ücreti kadar bakiyenin ya da tanımlanmışsa eksi bakiyenin varlığı sistem üzerinden otomatik kontrol edilerek gönderinizin çıkışı onaylanır.
Check-out
Tüm işlemler sonrası gönderiniz check-out için istiflenir ve Gönder Yönet araçlarına yüklenir. Gönderiniz depomuza on dakika mesafede havalimanı ana taşıyıcı tesislerine teslim edilir.
Gönderinin Durdurulması
Gönder Yönet depo kontrolleri sırasında herhangi bir olumsuz sebepten ötürü gönderiniz durdurulabilir. En sık karşılaşılan durdurma sebebi yasaklı mal gönderimidir. Bunun yanında hasarlı, sızan, akan koliler de durdurulabilmektedir. Bir gönderi durdurulduğunda Gönder Yönet destek ekibi en kısa sürede sizlerle iletişime geçerek sizleri bilgilendirir.
Kontrollerin Tekrarlanması
Gönder Yönet tarafından yapılan kontroller ana taşıyıcı firma tarafından tekrarlanmaktadır. Bu sayede uçuş güvenliği ve yasalarla uyum sağlanmaktadır.
Eğer kurye kapıdan teslim hizmeti sunduğumuz bir şehirde yaşıyorsanız, kuryemiz gönderinizi aldıktan kısa bir süre sonra (ve kesinlikle aynı gün içinde) gönderinizi depomuza teslim eder. Eğer gönderinizi anlaşmalı kargo şirketleri ile bize ilettiyseniz, gönderinizi almamız gönderdiğiniz ile bağlı olarak 1 ilâ 3 iş günü sürebilir.
Gönder Yönet depolarına ulaşan gönderileriniz aynı gün içerisinde yurtdışı edilir.
Bu durumda depo ekibimiz gönderiyi teslim eden kurye ya da kargo çalışanı ile bir tutanak tutar ve gönderinize dair tazminat sürecinin başlatılmasını sağlar.
Gönder Yönet’in Türkiye parkurunda gerçekleşebilecek hasar/kayıp durumlarında müşterilerine karşı sorumluluğunun kurye/kargo iş ortaklarının Gönder Yönet’e karşı olan sorumluluğu ile sınırlı olduğunu belirtmek isteriz.
Bu durumda gönderinizin depo check-in işlemleri aksayabilir.
Depomuza gelen barkodsuz gönderilerin üzerinde varsa diğer belgelerden (gönderici adresi, ETGB formu, İngilizce fatura gibi) aidiyet bilgisi elde edilmeye çalışılır. Başarılı olunursa durum gönderi sahibi ile teyit edilir. Aksi takdirde sahipsiz yüklerin güvenlik kontrolleri yapılır ve izole alana istiflenir. Sahipsiz gönderiler 14 gün süreyle depomuzda saklanır, sonrasında imha edilir.
Bilgilendirme
Gönder Yönet deposuna gelen ürünlerin doğru tasnif edilmesi için Gönder Yönet barkodlarının paketlere uygulanmış olması gerekir. Barkodlarınızı Gönder Yönet Portal üzerinden oluşturabilir ve gönderilerinize uygulayabilirsiniz.
Bu durumda gönderinizin depo check-in işlemleri aksayabilir.
Depomuza gelen barkodsuz gönderilerin üzerinde varsa diğer belgelerden (gönderici adresi, ETGB formu, İngilizce fatura gibi) aidiyet bilgisi elde edilmeye çalışılır. Başarılı olunursa durum gönderi sahibi ile teyit edilir. Aksi takdirde sahipsiz yüklerin güvenlik kontrolleri yapılır ve izole alana istiflenir. Sahipsiz gönderiler 14 gün süreyle depomuzda saklanır, sonrasında imha edilir.
Bilgilendirme
Gönder Yönet deposuna gelen ürünlerin doğru tasnif edilmesi için Gönder Yönet barkodlarının paketlere uygulanmış olması gerekir. Barkodlarınızı Gönder Yönet Portal üzerinden oluşturabilir ve gönderilerinize uygulayabilirsiniz.
Bu durumda gönderinizin depo check-in işlemleri aksayabilir.
Depomuza gelen gönderilerin barkodları hatalı ise (daha önce kullanılmış barkod gibi) Gönder Yönet destek ekibi sizlerle iletişime geçer ve doğru barkod uygulaması için onayınızı alır.
Bilgilendirme
Gönder Yönet deposuna gelen ürünlerin doğru tasnif edilmesi için Gönder Yönet barkodlarının paketlere uygulanmış olması gerekir. Barkodlarınızı Gönder Yönet Portal üzerinden oluşturabilir ve gönderilerinize uygulayabilirsiniz.
Evet, gönderinizin Gönder Yönet deposuna check-in işlemleri sonrasında birtakım güvenlik kontrolleri yapılır. Gönder Yönet paketinizi yasaklı maddelerin anlaşılması adına X-Ray’den geçirebilir. Benzer kontroller ana taşıyıcı tarafından uçağa yükleme öncesinde tekrarlanmaktadır.
Gönderinizde yasaklı mal olduğu anlaşılması durumunda tüm giderleri tarafınıza faturalanmak üzere sizlere iade edilir. Gönder Yönet tekrar eden aykırılıklara karşı hukuki yollara başvurma hakkını saklı tutar.
Gönder Yönet Portal’da verilen ücretler müşteri paket bilgileri beyanı esas alınarak hesaplanmaktadır. Gönder Yönet depo ölçümleri sırasında paket ölçümü yapılır ve bu veriler “Tüm Gönderiler” sekmesinde yer alan gönderi tablonuza “Faturalanacak Ücret” olarak yansıtılır. Beyanınız ve Gönder Yönet depo okumalarının önemli ölçüde farklılık göstermesi durumunda onayınız aranır. Bu durumda itiraz etmenize gerek kalmadan aksiyon alabilirsiniz.
Yine de faturanızda bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız Gönder Yönet destek ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.
Bilgilendirme
Gönder Yönet paket ölçümleri ile ana taşıyıcı paket ölçümleri arasında Gönder Yönet müşterileri lehine bir farklılık oluşması durumunda ilgili fark Gönder Yönet tarafından müşterilerine iade edilir. Paket bilgisi verileri ana taşıyıcılar tarafından Gönder Yönet’e 1 ay gecikme ile verilmektedir. Bu sebeple iadeler ancak bu süre sonunda mutabakatlar yapılması akabinde gerçekleştirilmektedir. Gönder Yönet ana taşıyıcılara olan gizlilik taahhüdü sebebiyle ana taşıyıcı paket bilgisi verilerini müşterileri ile paylaşamamaktadır.
Gönder Yönet paket ölçümleri ile ana taşıyıcı paket ölçümleri arasında Gönder Yönet müşterileri aleyhine bir farklılık oluşması durumunda aradaki fark Gönder Yönet tarafından müşterilerine yansıtılmaz. Örneğin, Gönder Yönet tarafından size 40 kg/desi üzerinden faturalanan bir gönderi ana taşıyıcı tarafından Gönder Yönet’e 50 kg/desi üzerinden faturalanırsa aradaki fark sizlere yansıtılmaz.
Paket bilgisi beyanınız ile Gönder Yönet okuması sonucu elde edilen veriler arasında önemli bir fark olması durumunda onayınız aranır. Bu durumda itiraz etmenize gerek kalmadan aksiyon alabilirsiniz.
Yine de itiraz etmeniz gereken bir durum olduğunu düşünüyorsanız destek ekibimiz ile iletişime geçiniz.
Evet, Gönder Yönet paket ölçümleri ile ana taşıyıcı paket ölçümleri arasında sizin lehinize bir farklılık oluşması durumunda ilgili fark Gönder Yönet tarafından iade edilir.
Paket bilgisi verileri ana taşıyıcılar tarafından Gönder Yönet’e 1 ay gecikme ile verilmektedir. Bu sebeple iadeler ancak bu süre sonunda mutabakatlar yapılması akabinde gerçekleştirilmektedir.
Gönder Yönet ana taşıyıcılara olan gizlilik taahhüdü sebebiyle ana taşıyıcı paket bilgisi verilerini müşterileri ile paylaşamamaktadır.
Gönderinizin paket ölçüleri ve ağırlığı gönderi fiyatını belirlemektedir. Gönderinizin hacimsel ölçülerinin de fiyatı etkileyebileceğini göz önüne alarak olabildiğince ufak ölçülü paketler kullanmanızı öneririz.
Ayrıca paket dışında yer alan bant, cepçik ve benzeri materyal de paket ölçümüne dahil edilmektedir. Bu sebeple koliden sarkan bant, ambalaj malzemesi vs. olmadığından emin olunuz.
Güncel fiyat politikamızı buradan inceleyebilirsiniz.
Gönder Yönet Portal ana taşıyıcı sitemlerine API bağlantıları üzerinden erişir. Bu sayede AWB (takip numarasını içeren hava taşıma konşimentosu) ve takip numaraları otomatik olarak oluşturulur. Bu belgelerin oluşturulması sırasında ihtiyaç duyulan bilgiler o esnada sisteme Gönder Yönet müşterileri tarafından girilen verilerdir. Mesela paket bilgilerinizi paketiniz 10 kg. olmasına rağmen 1 kg. olarak doldurabilirsiniz. Bu durumda AWB’niz 1 kg. üzerinden oluşacaktır. AWB’de yer alan takip numarasını ana taşıyıcı internet sitesinde arattığınızda kendi beyanınızı (1 kg.) görebilirsiniz. Ancak gönderinin faturalanması aşamasında Gönder Yönet depo ölçümü esas alınacaktır. Gönder Yönet depo ölçümü AWB oluşturulduktan sonra yapıldığından oluşan AWB bilgileri Gönder Yönet tarafından güncellenememektedir. Benzer şekilde ana taşıyıcı kendi ölçümünü yapmakta ve bu ölçüm üzerinden Gönder Yönet’e fatura kesmektedir.
Bilgilendirme
Gönder Yönet paket ölçümleri ile ana taşıyıcı paket ölçümleri arasında Gönder Yönet müşterileri lehine bir farklılık oluşması durumunda ilgili fark Gönder Yönet tarafından müşterilerine iade edilir. Paket bilgisi verileri ana taşıyıcılar tarafından Gönder Yönet’e 1 ay gecikme ile verilmektedir. Bu sebeple iadeler ancak bu süre sonunda mutabakatlar yapılması akabinde gerçekleştirilmektedir. Gönder Yönet ana taşıyıcılara olan gizlilik taahhüdü sebebiyle ana taşıyıcı paket bilgisi verilerini müşterileri ile paylaşamamaktadır.
Gönder Yönet paket ölçümleri ile ana taşıyıcı paket ölçümleri arasında Gönder Yönet müşterileri aleyhine bir farklılık oluşması durumunda aradaki fark Gönder Yönet tarafından müşterilerine yansıtılmaz. Örneğin, Gönder Yönet tarafından size 40 kg/desi üzerinden faturalanan bir gönderi ana taşıyıcı tarafından Gönder Yönet’e 50 kg/desi üzerinden faturalanırsa aradaki fark sizlere yansıtılmaz.
Uyarı
Gönderinizi oluştururken paket bilgilerinin olabildiğince gerçeğe uygun girilmesi AWB ve diğer evrakın (İngilizce fatura, ETGB formu gibi) gerçeğe uygun olarak yaratılması noktasında önem arz etmektedir.
Gönder Yönet Portal üzerinden “Bakiye Yükleme” sekmesine tıklayarak bakiye yükleyebilirsiniz. Ödemelerinizi kredi kartı, eft ya da havale ile yapabilirsiniz.
Bilgilendirme
Gönder Yönet hizmetleri ön ödemeli olarak çalışmaktadır. Gönderi yapmadan önce gerekli miktarda bakiyeyi sisteme yükleyerek gönderilerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Evet, bakiyenizin tamamını bakiye yüklediğiniz ödeme yöntemine iadesini alabilirsiniz. İade taleplerinde herhangi bir ücret kesintisi yapılmamaktadır.
Uyarı
Mevzuat ile uyum çabalarımızın bir parçası olarak bakiye iadesi yalnızca sisteme kayıtlı fatura bilgilerinde yer alan ve bakiyeyi yükleyen kişi ya da şirkete yapılmaktadır.
Bakiye iadesi gün içinde incelenir, onay ve iade işlemi en geç ertesi iş günü gerçekleştirilir. İadenin ödeme yönteminize geri dönmesi bankacılık işlemlerine bağlı olarak 3-7 iş gününü bulabilir.
Uyarı
Mevzuat ile uyum çabalarımızın bir parçası olarak bakiye iadesi yalnızca sisteme kayıtlı fatura bilgilerinde yer alan ve bakiyeyi yükleyen kişi ya da şirkete yapılmaktadır.
Her zaman bakiye iade talebi oluşturabilir ve hiçbir kesinti olmadan kısa bir süre içerisinde yüklediğiniz tutarı iade alabilirsiniz.
Döviz transfer ücretlerinin (SWIFT) yüksek olması ve para transferlerinin yabancı bankalar üzerinden 3-5 iş günü gecikme ile gerçekleşmesi sebebiyle bakiye yüklemelerinin tamamı TL üzerinden yapılmaktadır.
Gönder Yönet müşterilerinin döviz kurlarında yaşanan dalgalanmadan etkilenmemesi için her gönderi ihraç edilir edilmez Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bir önceki iş günü yayınladığı döviz alış kuru (siz müşterilerimiz lehine olan kur) dikkate alınarak fatura kesilir ve ilgili tutar bakiyeden düşer.
Hayır, döviz transfer ücretlerinin (SWIFT) yüksek olması ve para transferlerinin yabancı bankalar üzerinden 3-5 iş günü gecikme ile gerçekleşmesi sebebiyle bakiye yüklemelerinin tamamı TL üzerinden yapılmaktadır.
Gönder Yönet müşterilerinin döviz kurlarında yaşanan dalgalanmadan etkilenmemesi için her gönderi ihraç edilir edilmez Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bir önceki iş günü yayınladığı döviz alış kuru (siz müşterilerimiz lehine olan kur) dikkate alınarak fatura kesilir ve ilgili tutar bakiyeden düşer.
Gönder Yönet müşterilerinin döviz kurlarında yaşanan dalgalanmadan etkilenmemesi için her gönderi ihraç edilir edilmez Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bir önceki iş günü yayınladığı döviz alış kuru (siz müşterilerimiz lehine olan kur) dikkate alınarak fatura kesilir ve ilgili tutar bakiyeden düşer.
Evet, ödemelerinizi kredi kartı ile peşin ya da taksitle veya eft/havale ile yapabilirsiniz. Kredi kartı ile yapılan ödemeler anında, diğer ödemeler ise en geç ertesi iş gününde bakiyenize yüklenir.
Evet, ödemelerinizi kredi kartı ile peşin ya da taksitle veya eft/havale ile yapabilirsiniz. Kredi kartı ile yapılan ödemeler anında, diğer ödemeler ise en geç ertesi iş gününde bakiyenize yüklenir.
Gönder Yönet düzenli çalıştığı müşterilerine negatif (eksi) bakiye ve vade tanımlayabilir. Bu durumda ön ödemeli gönderi sistemi vadeli sisteme dönmüş olur.
Yüklediğiniz bakiyenin tamamı fatura karşılığı gönderi ücretleri, gümrük ücretleri ve ek ücretler (sigorta ücreti gibi) için kullanılır.
Bakiyeniz Gönder Yönet’ten satın aldığınız gönderi hizmetleri, gümrük ücretleri ve ek ücretler (sigorta ücreti gibi) için kesilen faturalar karşılığında azalır.
Bilgilendirme
Tüm bakiye hareketlerinizi (bakiye ekstresi, cari hareketler) Gönder Yönet Portal’da takip edebilirsiniz.
Evet, tüm bakiye hareketlerinizi Gönder Yönet Portal üzerinde yer alan “Bakiye” sekmesi altında bulabilirsiniz.
Bakiye işlemlerinizde bir yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız Gönder Yönet destek ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.
İngilizce faturalarınızı Gönder Yönet Portal üzerinden rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Alternatif olarak kendi İngilizce faturanızı da yaratabilir ve gönderiniz ile birlikte depomuza iletebilirsiniz. Ancak İngilizce faturalarınızı sistem üzerinde oluşturmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Sebeplerini aşağıdaki tablomuzdan inceleyebilirsiniz:
İngilizce faturalarınızı | |
---|---|
Kendiniz oluşturursanız: | Gönder Yönet Portal üzerinden oluşturursanız |
İngilizce faturanızın 3 kopya çıktısını alarak gönderinize iliştirmek zorunda kalırsınız. Eksik, hatalı, kayıp fatura durumlarında zaman kaybı yaşarsınız. | Fatura sistem üzerinde .pdf olarak oluşur ve sunucularımızda saklanır. Bu sayede zamandan kazanır ve olası hataların önüne geçersiniz. Ayrıca faturanıza her zaman sistem üzerinden erişebilir, kendi kayıtlarınız için bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Gönderiniz depomuza vardığında sizin adınıza faturanızın çıktısını sistemden alarak gönderinize iliştiririz. |
İngilizce faturanızda yer alması gereken birçok bilgiyi (alıcı, gönderici, ithalatçı, paket bilgileri, gönderi açıklaması ve bedeli gibi) tek tek el ile girmek zorunda kalırsınız. | İngilizce faturanızda yer alması gereken birçok bilgi (alıcı, gönderici, ithalatçı, paket bilgileri, gönderi açıklaması ve bedeli gibi) sistemden otomatik olarak getirilir ve bu bilgileri tekrar doldurmak zorunda kalmazsınız. |
İngilizce faturanız fiziki olarak varış ülke gümrük otoritelerine sunulur. Gümrükleme işlemleri daha yavaş sonuçlanır. | Elektronik Ticari Evrakın desteklendiği ülkelerde (İngiltere, ABD, Avrupa Birliliği üye ülkeleri gibi) İngilizce fatura bilgileriniz elektronik olarak bu ülkelere iletilir ve daha gönderiniz varmadan gümrük işlemlerine başlanır. Daha hızlı gümrükleme sayesinde gönderileriniz varış noktalarına çok daha hızlı varır. |
İngilizce faturanıza her seferinde kaşe, imza yapmanız gerekir. | Kaşe ve imza bilgileriniz sistemden otomatik olarak getirilir ve İngilizce faturanıza derç edilir. |
Gönderinizde yer alan envanterinizi satır satır faturanıza işlemek zorunda kalırsınız. | Sık kullanılan envanter bilgisini sisteme bir kez kaydederek her seferinde gönderilerinize ekleyebilirsiniz. Gönderilerinize eklediğiniz envanter bilgileri (adet, boyut, fiyat, açıklama gibi) İngilizce faturanıza otomatik olarak yansıtılır. |
ETGB formunuzu Gönder Yönet Portal üzerinden rahatlıkla oluşturabilirsiniz. Alternatif olarak Gönder Yönet taslak ETGB formunu buradan indirebilir ve doldurarak gönderiniz ile birlikte depomuza iletebilirsiniz. Ancak ETGB formunuzu sistem üzerinde oluşturmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Sebeplerini aşağıdaki tablomuzdan inceleyebilirsiniz:
ETGB formunuzu | |
---|---|
Kendiniz oluşturursanız: | Gönder Yönet Portal üzerinden oluşturursanız |
ETGB formunun çıktısını alarak (1 kopya yeterlidir) gönderinize iliştirmek zorunda kalırsınız. Eksik, hatalı, kayıp ETGB formu durumlarında zaman kaybı yaşarsınız. | ETGB formu sistem üzerinde .pdf olarak oluşur ve sunucularımızda saklanır. Bu sayede zamandan kazanır ve olası hataların önüne geçersiniz. Ayrıca formlarınıza her zaman sistem üzerinden erişebilir, kendi kayıtlarınız için bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Gönderiniz depomuza vardığında sizin adınıza ETGB formunuzun çıktısını sistemden alarak gönderinize iliştiririz. |
ETGB formunuzda yer alması gereken birçok bilgiyi (gönderici, alıcı, ithalatçı şirket, banka bilgileri, mal tanımı gibi) tek tek el ile girmek zorunda kalırsınız. | ETGB formunuzda yer alması gereken bilgiler (gönderici, alıcı, ithalatçı şirket, banka bilgileri, mal tanımı gibi) sistemden otomatik olarak getirilir ve bu bilgileri tekrar doldurmak zorunda kalmazsınız. |
ETGB formunuzu her seferinde kaşe, imza yapmanız gerekir. | Kaşe ve imza bilgileriniz sistemden otomatik olarak getirilir ve formunuza derç edilir. |
Gönderiniz ile birlikte Gönder Yönet deposuna gönderebilirsiniz.
Gönderiniz ile birlikte Gönder Yönet deposuna gönderebilirsiniz.
Amazon’un yurtdışındaki tüm FBA depolarına teslimat yapıyoruz.
Gönderinizin içinde bulunduğu kolilerin Amazon FBA kurallarına uygun olup olmadığını ücretsiz olarak kontrol ediyoruz. Dilerseniz, koli içerisindeki ürünlerinize ilişkin olarak da Amazon FBA kurallarına uygunluk denetimi yapıyoruz.
Evet, Gönder Yönet Portal üzerinden gönderinizi oluştururken “İthalatçı” bilgilerini doldurmanız halinde gönderinizin ithalat işlemleri burada belirtilen şirket üzerinden gerçekleştirilir.
En uygun fiyatlarla gönderi yapmanız adına gönderilerinizi toplamda en az 30 kg. ve 2 koli üzeri olacak şekilde kurgulamanızı tavsiye ederiz.
Hızlı ekspres kargo taşımacılığına tabi gönderilerinizde Amazon FBA depolarından randevu almanıza gerek kalmaz. Gönder Yönet ve iş ortakları gönderilerinizin Amazon depolarına teslim edilmesi adına gerekli organizasyonu yapar ve en kısa sürede teslimatı gerçekleştirir.
Gönderilerimiz depomuza teslim edildiği gün yurtdışı edilir. Avrupa’daki FBA depolarına ikinci, ABD ve Kanada’daki FBA depolarına ise üçüncü iş gününde teslimat yapılır. Amazon depo yoğunluğuna bağlı olarak gönderileriniz birkaç gün yerel depolarda bekletilebilir.
Depo yoğunluğuna bağlı olarak Amazon’un bizden teslim aldığı gönderilerinizi stoklarınıza işlemesi birkaç iş gününden birkaç haftaya kadar değişkenlik gösterebilir. Amazon tarafında gönderilerinizin bir an önce depo envanterinize işlenmesi adına Gönder Yönet Portal üzerinde her bir koliniz için verilen takip numaralarını Amazon Seller Central üzerinden ilgili sevkiyat planına girmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Bu sayede Amazon depo yoğunluğunu dinamik olarak ayarlayabilmekte ve gönderinizin ne zaman geleceğine dair iş ortaklarımızdan sağlıklı verileri alabilmektedir. Amazon’un yayınladığı verilere göre takip numarasının paylaşıldığı sevkiyat planlarında yer alan ürünler takip numaralarının paylaşılmadığı sevkiyat planında yer alan ürünlerden %30 daha hızlı depo envanterlerine işlenmektedir.
Gönder Yönet Portal üzerinden oturum açarak tüm gönderilerinize ilişkin takip numaralarına erişebilirsiniz.
Evet tüm Amazon FBA gönderilerinde alıcı olarak Amazon FBA deposunun adresini yazmanız gerekmektedir. Bu adrese Amazon satıcı panelinden ya da oluşturduğunuz koli barkodlarından ulaşabilirsiniz. Ancak alıcı adresinde Amazon FBA depo adresinin yazılmış olması alıcı şirketin Amazon şirketi olduğu anlamına gelmemektedir. Gönder Yönet olarak alıcı şirket bilgilerini Gönder Yönet Panel üzerinden “İthalatçı” başlığı altında yer alan formu doldurarak ilerlemenizi tavsiye ederiz. Konuya ilişkin detaylı açıklamalarımızı aşağıda bulabilirsiniz:
Tüm yurtdışı gönderilerinde bir ihracatçı bir de ithalatçı olmak zorundadır. İhracatçı Türkiye’deki gönderen kişi ya da şirkettir. İthalatçı ise varış ülkesinde ürünleri teslim alacak kişi ya da şirkettir. Ancak ithalat işlemleri mutlaka alıcı tarafından tamamlanmak zorunda değildir. Varış ülkesinde alıcı kişi ya da şirket ithalat işlemlerini yapmaktan imtina edebilir ya da ithalat işlemlerini yapacak başka bir kişi/şahıs kurgulanmış olabilir.
Mesela tüm Amazon FBA gönderilerinde alıcı adresi Amazon depo adresidir. Ancak Amazon kuralları gereği Amazon hiçbir surette ithalatçı olarak davranmamaktadır. Bu husus Amazon şartnameleri altında “Satıcıların hiçbir koşul altında yurtdışı gönderilerinde Amazon ya da ilgili şirketlerini ithalatçı olarak deklere etmemeleri gerekir” şeklinde açıkça belirtilmiştir. Buna rağmen birçok Amazon satıcısının gönderilerini yaparken ayrı bir ithalatçı şirket bilgisini bildirmediği bilinmektedir. Bu durumda gönderinin ithalatçısı Amazon olmaktadır. Bu durum varış ülkesine bağlı olarak gümrük işlemlerinde sıkıntı yaratabilmektedir. Örneğin, ABD gümrük mevzuatı gereği her bir alıcı günde sadece 800 ABD Doları değerinde -gümrük vergisinden muaf- ithalat yapabilir. Birden fazla Amazon satıcısının ayrı bir ithalatçı şirket kullanmadan Amazon’u aynı anda alıcı (dolayısıyla ithalatçı) olarak seçmesi durumunda Amazon’un 800 ABD Doları değerinde -gümrük vergisinden muaf- ithalat yapma hakkı kısa bir sürede dolmaktadır. Bu da gümrük işlemlerinde gecikme, gümrük vergisi doğması gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Bu tür sorunlarla karşılaşmamak adına Amazon FBA satıcılarının satış yaptıkları ülkede şirket kurması ve bu ülkeye yaptıkları gönderilerde alıcı bilgisi kısmına Amazon’un, ithalatçı bilgisi kısmına ise kendi kurdukları şirketin bilgilerini girmeleri tavsiye edilmektedir.