blog.png

Yurt dışına kargo ücreti nasıl hesaplanır?

YURT DIŞI GÖNDERİ
24 Kasım 2022
Paylaş :

Genel Bilgiler

Yurt dışına gönderiniz var ancak çıkabilecek yüksek ücretlerden endişe mi ediyorsunuz? Bu yazı tam size göre…

Kısaca, yurt dışına hava yolu ile yapılacak ekspres kargo gönderimlerinde ücret hesabı ağırlık (kg.) ve hacimsel ağırlık (ya da “desi”) verilerinin hesaplanması ve yüksek olanın dikkate alınması ile gerçekleştirilmektedir. Bu adımları tek tek açıklayacak olursak:

İPUCU: Aşağıda detayları ile açıklanan karışık hesaplamalara girmeden Gönder Yönet’e üye olarak kullanıcı panelinizde kolaylıkla gönderi ücretinizi hesaplayabilirsiniz.

UYARI: Aşağıda belirtilen hesaplama yöntemi Gönder Yönet de dahil olmak üzere tüm dünya lojistik şirketleri tarafından standart olarak uygulanmaktadır.

İLGİNÇ BİLGİ: Hafif ancak hacimli gönderilerin uçakta olması gerekenden fazla yer kaplaması yalnızca kg. ağırlığı üzerinden gönderi ücretini hesaplayan taşıma firmalarının dikkatini çekmiştir. Bunun üzerine hacimsel ağırlık hesaplaması 2007 yılında ABD’li taşıma firmaları USPS, UPS ve Fedex tarafından geliştirilmiş, sonrasında uygulaması tüm dünyaya yayılmıştır.  

Kaynak:https://en.wikipedia.org/wiki/Dimensional_weight

1. Adım: Ağırlıkları bulun

Gönderinizin ağırlığını bulmak ilk aşamada kulağa kolay gibi gelse de bu adımda dikkat edilmesi gereken iki hususa dikkatinizi çekmek isteriz:

Öncelikle gönderinizin ağırlığı küsuratlı ise (mesela 0,75 kg. ya da 10,5 kg. gibi) virgülden sonraki kısmı 10 kg.’den ağır olan paketler için bir sonraki kg. değerine, 10 kg.’den hafif olan paketler için ise bir  sonraki 0,5 kg. katına yuvarlamanız gerekmektedir.

ÖRNEK: 0,75 kg.’lik gönderi 1 kg.’ye 4,25 kg.’lik gönderi 4,5 kg.’ye, 10,5 kg.’lik gönderi ise 11 kg.’ye yuvarlanmalıdır.

UYARI: Gönderinizde bir den fazla paket varsa yukarıdaki hesaplamayı her bir paket için tek tek yapmanız gerekmektedir. Gönderinizde 4 adet 19,25 kg.’lik paket varsa, gönderiniz 19,25 x 4 = 79 kg. değil, 20 x 4 = 80 kg. üzerinden işlem görecektir.

2. Adım: Ağırlıkları toplayın

Gönderinizde 1 paket yer alıyorsa doğrudan 3. Adım’a geçebilirsiniz. Gönderinizde birden fazla paket yer alıyorsa her birinin ağırlığını toplayın.

ÖRNEK: Gönderinizde 2 adet 21,1 kg.’lik paket var ise gönderiniz her bir paketin ağırlığının bir sonraki kg. değerine yuvarlanması ve çıkan sayıların toplanması ile (22+22=44) 44 kg. olarak bulunacaktır.

3. Adım: Hacimsel Ağırlıkları bulun

1. adımda gönderinizde yer alan paketlerin kg. cinsinden ağırlıklarını bulmuştuk, bu sefer de her bir paketin hacimsel ağırlık verisini bulacağız. Bunun için gönderinizde yer alan her bir paketin en, boy, yükseklik ölçülerini cm. cinsinden çarparak 5.000’e bölüyoruz. Çıkan sonucu küsuratlı olması durumunda bir sonraki tam sayıya yuvarlıyoruz.

ÖRNEK: 40x60x40 ebatlarına sahip 5 adet koliyi içeren bir gönderide her bir kolinin hacimsel ağırlığı 19,2 kg.’dir (40x40x60=96.000/5.000=19,2 kg. hacimsel ağırlık). 19,2 küsuratlı bir sayı olduğundan bir sonraki tam sayı 20’ye yuvarlanacaktır. Bu durumda gönderide yer alan her bir kolinin hacimsel ağırlığı 20 kg., toplam hacimsel ağırlık ise 100 kg. olacaktır.

İPUCU: Virgülden sonraki küsuratlı kısım bir sonraki tam sayıya yuvarlandığından gönderilerinizi mümkün olduğunca bir sonraki tamsayıya daha yakın küsuratı olan paketler ile yapmanız önerilir.

4. Adım: Faturalanabilir ağırlığı bulun.

Faturalanabilir ağırlık verisi hacimsel ve gerçek ağırlık verilerinden büyük olana verilen isimdir.

ÖRNEK: 40x60x40 boyutlarındaki paketin hacimsel ağırlığı 19,2’den 20’dir. Bu paketin 25 kg. ağırlığında olması durumunda faturalanabilir ağırlık gerçek ağırlık üzerinden 25 kg. olacaktır. Eğer bu paket 10 kg. ise faturalanabilir ağırlık hacimsel ağırlık üzerinden 20 kg. olacaktır.

5. Adım: Birim ücret ile çarpın.

Son adımda bulunan faturalanabilir ağırlık verisini birim ücretle çarpmanız gerekir. Örneğin, Almanya’ya 100 kg. üzeri gönderim için birim ücretiniz 3,5 ABD Doları ve gönderinizin faturalanabilir ağırlığı 110 kg. ise gönderi ücretiniz 110 x 3,5 = 385 ABD Doları olacaktır.

Gönderi ücretinizi Gönder Yönet’e üye olarak kolayca hesaplayabilirsiniz.

Gönder Yönet’i tercih edin, fatura sürprizleri ile karşılaşmayın.

Gönder Yönet ile yurt dışına gönderi yaptığınızda paketlerinizi yurt içi kargo firmaları ile depomuza gönderirsiniz. Bizler paketlerinizi ölçer ve ölçümleri şeffaf bir şekilde Gönder Yönet panelinize yükleriz. Paketlerinizin olması gerekenden daha fazla ölçüldüğünü düşünüyorsanız, gönderinizi depomuzda bekletebilir, ölçüme itiraz edebilir ve yeni ölçüm talep edebilirsiniz. Bu sayede faturada herhangi bir sürprizle karşılaşmadan gönderilerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Hemen ücretsiz üyeliğinizi oluşturun ve gönderi yapmaya başlayın.